Hochmann József
Hochmann József

Hochmann József

1977-ben született Nagykanizsán.

Iregszemcsén telepedett le, amely Siófoktól 30-km-re fekszik. Ott van a műterme, ott készülnek képei, az érdeklődőknek szívesen mutatja be alkotásait.

Egy művész esetében, akármelyik művészeti ágban tevékenykedik is az illető, mindig felmerül. hogy milyen indíttatásnak köszönhető a tehetsége. Nála is felfedhető, hogy Hochmann József nagyapja volt az, aki szintén festett. József, már gyermekkora óta az ő segítségével ismerkedett a festékek és a színek világával. A festészet iránti érdeklődése már azóta, folyamatosan, élete része lett. Bár iskoláig más szakirányon végezte, a festészet szorosan életéhez tartozik.

Festőművészek vették szárnyuk alá, akik megismertették a klasszikus festészeti irányokkal, az olajfestészet technikai hátterével.

Legfőbb mesterei voltak Wessely Tibor, aki az Artexport / Képcsarnok / vállalat export osztályának szellemi vezetője volt, valamint Tóth Gábor, akinek festményei Európa számos országába és Japánba is eljutottak. Mindketten jól ismert festőművészek voltak, akik több fiatal festőt indítottak útjukra. Általuk ismerte meg Fehérvári Zoltán festőművészt is, akivel jó kapcsolatot ápol és aki a tájképfestészet igazi mestere. A Siófokon élő Szász Endre „Vallon” segítségével mélyült el a festészetben.

A kilencvenes években csak klasszikus képeket festett, kiállításain is főleg ezek voltak láthatók. Mára már kialakított egy saját stílust, igazi merész ecsetvonásaiban a mai kor világát átszövő és őrá is hatást gyakorló érzéseket, érzelmeket fejezi ki. Ezek a képek időnként megrázóak, elgondolkoztatók. Ezzel a technikával olyan érzelmeket tud kifejezni, amelyek még jobban ráirányítják a figyelmet korunk romboló, erkölcsi problémáira. A vásznakon megjelennek az éjszakai élet jellegzetes figurái. Ledér nők, utcai csavargók és más negatív jelenségek.

Hochmann József mát több kiállításon is bemutatkozott , így Budapesten, Tokajban, Csurgón, Siófokon, Paloznakon és Igalban láthatta képeit a közönség Érték Egyesületnek, amelynek szervezésében több alkalommal is csoportos kiállításokon mutatta be alkotásait.

Amikor nem fest, a családjával tölti szabadidejét, felesége és két gyermeke társaságában. Ők még ugyan kicsik, de édesapjuk társaságában gyakran próbálkoznak az ecsetkezeléssel. Hogy nekik mit jelent majd ez a művészeti ág, azt az idő fogja megmutatni.

Képei, a világ több országába is elkerültek, Magyarországon pedig szép számmal vannak magántulajdonban.